10 presenetljivih dejstev o našem planetu, za katere še nisi slišal!

Na Majke3 smo bili tako presenečeni, ko smo odkrili vsa ta nova, neverjetna dejstva o Zemlji, da smo se odločili, da ti jih moramo takoj posredovati.


Radi mislimo, da vemo vse o našem domačem planetu, vendar se nebi mogli bolj motiti. Znanstveniki so že veliko odkrili o vesolju in zadnje čase je bilo veliko odkritij na področju astronomije in astrofizike. Vendar verjamejo, da je še vedno veliko več stvari, ki jih morajo še odkriti na enem, nam dobro znanem planetu.;)

 1. 1 Mount Everest NI največja gora na svetu


  Najvišja je havajska Mauna Kea, ki v višino sega nad 4.205 m nadmorske višine, največji del vulkana pa leži pod morsko gladino. Torej, če je merjena od njene baze do vrha, je Mauna Kea visoka 10.203 m, kar je 1.355 m višje od Mount Everesta.

 2. 2 Zemljina atmosfera ima meje


  Karmanova črta je mednarodno priznana črta, ki se nahaja na 100 km nadmorske višine. Čeprav se raven zemeljske atmosfere konča precej višje, je to linijo priznala Svetovna letalska športna zveza kot mejo med atmosfero in vesoljem.

 3. 3 Najbolj suh kraj na Zemlji se nahaja na Antarktiki


  Pogosto se domneva, da je najbolj suh kraj na Zemlji puščava Atakama v Čilu, ki že tisoče let nima padavin. Ampak suhe doline McMurdo na Antarktiki niso videle dežja že skoraj 2 milijona let. Vetrovi tukaj lahko dosežejo hitrost 320 km / h.

 4. 4 Pitna voda predstavlja le 3% celotne vode na Zemlji


  Oceani in morja predstavljajo 97% celotne vode na Zemlji, vendar je to slana oceanska voda, ki ni primerna za pitje. Preostali 3% celotne (sladke) pitne vode so v ledeniku (70%) in v jezeru Baikal (20%).

 5. 5 Najstarejši tempelj na svetu, je star okoli 12.000 let.


  Najstarejši znani tempelj, Göbekli Tepe, se nahaja v južni Turčiji. Raziskovalci verjamejo, da so vreznine na stebrih dokazi, da je pred 11.000 leti trk kometa povzročil nenaden padec temperature na našem planetu.

 6. 6 Luna je bila nekoč del Zemlje.


  Švedski znanstveniki nakazujejo, da je planet Zemlja, pred okoli 4.36 milijard let trčil s hipotetičnim planetarno-masnim objektom Theia, kar je pripeljalo do nastanka edinega trajnega naravnega satelita Zemlje.

 7. 7 Čez 250 milijonov let, se bodo celine ponovno združile.


  Kot vemo, je Pangea, superkontinent, ki je obstajala pred 335-175 milijoni leti, razdeljena na dve različni celini, ki sta sestavljali Laurasijo in Gondvano. Kasneje sta se ločila in oblikovala vse sedem celin.
  Toda znanstveniki verjamejo, da se bodo kontinenti ponovno združili v naslednjih 250-300 milijonih letih in postali enotni superkontinent, imenovan Pangea Ultima.

 8. 8 Enocelični organizem je povzročil prvo množično izumrtje


  Strokovnjaki inštituta za tehnologijo v Massachusettsu predlagajo teorijo, ki pojasnjuje množično izumrtje, ki je na Zemlji izbrisalo skoraj 90% vseh živih bitij.
  Bakterije z imenom Methanosarcina so nenadoma zacvetele in zavladale v oceanih pred 252 milijoni leti, kar je sprožilo edino znano množično izumrtje žuželk in insektov. 

 9. 9 Večina našega planeta vedno leži v temi.


  Kot vemo, svetovni oceani zasedajo 71% površine našega planeta. Globina vode, ki je izpostavljena sončni svetlobi, ni globoka več kot 200 m, zato je ostala voda trajno v temi. Zato, kadarkoli v dnevu, večina našega planeta počiva v temi.

 10. 10 Sosednje države imajo lahko 24-urno časovno razliko.


  Kljub dejstvu, da je ameriška Samoa le 2 000 km oddaljena od Linijskih otokov, ki so del Kiribatija, je časovna razlika med dvema sosedama 25 ur!

Kakšna je tvoja reakcija?

Cute Cute
1
Cute
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Cry Cry
0
Cry
Love Love
0
Love
Win Win
5
Win
WTF WTF
3
WTF

Komentarji 0

10 presenetljivih dejstev o našem planetu, za katere še nisi slišal!

Izberite format objave
Novica
Novica obogatena z tekstom in sliko
Listna objava
Klasična listna objava
Meme
Prenesite svoje slike in ustvarite svoje meme-je (tekst)
Video
Youtube ali Vimeo Embedi
Avdio
Soundcloud ali Mixcloud Embedi
Slika
Slika ali GIF