Lasulje: od starega Egipta do Beyoncé

Modna muha ali nuja?


036e90c728a7039004536d51f6f399b1-1.jpeg

Ko sem izvedela, da moja priljubljena pevka Toni Braxton nosi lasulje, sem bila šokirana. Po drugi strani pa mi je bilo jasno, da je bilo res naivno od mene misliti, da ima lahko pevka vsak teden, če ne kar vsak dan, drugačno pričesko – enkrat kratko, drugič dolgo, tretjič nakodrano in potem spet popolnoma ravno. To spoznanje je povzročilo, da sem si hotela takoj nabaviti lasuljo.

A na srečo se pri nas lasulj, kakršne je v tistem času nosila Toni Braxton, tako ali tako ni dalo dobiti. Na voljo so bile le takšne, ki se jim je že od daleč videlo, da niso prave. Od tega je zdaj že dvajset let in več, a kot kaže, so lasulje med zvezdnicami še vedno v modi (oziroma nikoli niso bile iz mode). Še več: letos je ta trend še posebno zaznaven ne samo med temnopoltimi zvezdnicami, ki lasulje prištevajo med svojo kulturo, ampak tudi med njihovimi belopoltimi kolegicami. Po lasuljah sta bili v preteklosti znani Cher in predvsem Tina Turner. Danes jih nosijo Cardi B, Lady Ga Ga, Katy Perry, Beyoncé in Kylie Jenner, ki je v intervjuju za revijo Marie Claire trdila, da je prav ona začetnica tega trenda. »Začela sem nositi lasulje in zdaj jih nosijo vsi. (…) Delam, kar mi pade na pamet, in ljudje mi sledijo,« je samozavestno izjavila.

efe872c208577d1a0c356b62d1f865d1.jpeg

dee5d0fcc03df12a7d094ac3f1700e59.jpeg

Lasulja kot zaščita pred soncem

Resnica je seveda drugje. Med prvimi so lasulje nosili Egipčani, ki so si lase preventivno obrili, da bi se zaradi pomanjkljive higiene zaščitili pred zajedavci. Lasulje pa so jih potem ščitile pred močnim soncem. Bogatejši so imeli lasulje narejene iz pravih las, revnejši pa iz vlaken palmovih listov in celo volne. Lasulje so v 17. stoletju postale modni trend tako za moške kot ženske. Za začetnika tega trenda velja kar Luj XIV., ki so se mu lasje z leti tako zredčili, da jih je moral obriti in si nadeti lasuljo.

Menda jih je imel v svoji zbirki več kot tisoč, vse narejene iz pravih las, ki so jih prispevale njegove podložnice. Večina si je svoje lase obrila zato, da so se lasulje lepše prilegale in da je bilo pod njimi manj vroče. Zanimivo, da so bile lasulje tako modne, da so si tudi tisti, ki si jih niso mogli privoščiti, svoje lase počesali tako, da je bilo videti, kot da nosijo lasuljo. Do sredine 18. stoletja je bila bela lasulja edina sprejemljiva. Še posebno zahtevne so bile v tistem času ženske lasulje, ki so bile visoke in polne ter okrašene z dragimi kamni. Tovrstne lasulje so začele počasi izginjati po letu 1790.

Masovna produkcija

Ponovno so se pojavile v 50. letih dvajsetega stoletja, a zgolj kot začasne pričeske za tematske zabave. Redne uporabnice lasulj so bile samo temnopolte ženske, saj so jim omogočale ravne lase brez zahtevnega in bolečega postopka ravnanja skodranih las. Do konca 60. let so bile lasulje večinoma izdelane ročno iz naravnih las, z masovno produkcijo lasulj iz umetnih materialov na Kitajskem pa so postale dostopne vsem in jih dandanes nosimo predvsem za zabavo. Ker pa živimo v času, ko se vsega zelo hitro naveličamo, so lasulje postale nekakšno orodje za spreminjanje zunanjosti brez večjih posegov.

90cec463153142034b085660d53a9ff8.jpegBeyonce z lasuljo v videospotu za pesem Spirit

Tako se nam ne more zgoditi, da bi se zjutraj zbudili s slabo pričesko – preprosto si nataknemo lasuljo in že smo pripravljeni na srečanje s svetom. Še posebno to velja za večerne izhode: z lasuljo smo hitro in popolnoma urejeni, brez zamudnega umivanja las, sušenja, likanja in kar je še trikov, s katerimi ustvarimo popolno pričesko. 

ba796c623c881d353dd5071b80453d1c.jpeg

Kylie Jenner z roza lasuljo

daad8cad8288c72f7d734f4596cd3342.jpegKylie Jenner trdi, da je začetnica trenda nošenja lasulj

Lasulja za 30.000 dolarjev

188c7648516a343ab9c0eca884b23a1f.jpeg

Cardi B z lasuljo, ki jo je med nastopom vrgla med publiko

Lasulje že dolgo niso več tabu in ne nosijo jih samo tisti, ki so ostali brez las. Je pa res, da dobre lasulje stanejo celo premoženje. Cardi B je na nedavnem koncertu med nastopom svojo dolgo lasuljo snela z glave in jo vrgla med publiko. Dan pozneje je dejanje obžalovala in na Instagramu zapisala, da bi želela lasuljo nazaj, saj taka stane od 500 do 800 evrov.

c1fe03222204bac549923f3deacc1d52.jpegLady Gaga z lasuljo ali ali s svojimi lasmi?

Najdražjo lasuljo doslej si je menda omislila Beyoncé, ki je za eno od njih menda odštela vrtoglavih 30.000 dolarjev, njena celotna kolekcija lasulj pa je vredna več kot milijon dolarjev. Beyoncé je tudi tista, ki je, kot je prepričan Shay Ashual, ki v modnem svetu velja za največjega mojstra lasulj, spremenila dojemanje nošenja lasulj, kar je še sredi devetdesetih veljalo za nesprejemljivo – celo na modnih brveh.

A Beyoncé je z odkritim nošenjem lasulj spremenila to percepcijo. Pevka, tako kot večina sodobnih zvezdnic, uporablja lasulje, ki imajo na čelu zelo nežno mrežico, s katero se lasulja lepo prilega glavi in se sploh ne opazi. Zato je popolnoma nemogoče ugotoviti, kdaj Beyoncé nosi lasuljo in kdaj ne. Taka lasulja ostane na mestu tudi med športnimi aktivnostmi. 

a1ad5140c612bd9ddb79f75af4feb203.jpegParis Hilton z eno od lasulj, v kateri spominja na Marilyn Monroe

Lasulje za kamuflažo

Lasulja pa vas lahko reši tudi pred neželeno pozornostjo. Paris Hilton je pred nekaj dnevi razkrila, da ima v svoji kolekciji kar 800 različnih lasulj, ki jih uporablja predvsem za kamuflažo. Nosi jih v javnosti, kadar ne želi, da jo ljudje spoznajo.

Vir: Odkrito.si; 

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019

Kakšna je tvoja reakcija?

Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Cry Cry
0
Cry
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
1
WTF

Komentarji 0

Lasulje: od starega Egipta do Beyoncé

Izberite format objave
Novica
Novica obogatena z tekstom in sliko
Listna objava
Klasična listna objava
Meme
Prenesite svoje slike in ustvarite svoje meme-je (tekst)
Video
Youtube ali Vimeo Embedi
Avdio
Soundcloud ali Mixcloud Embedi
Slika
Slika ali GIF