Najokusnejše jedi balkana, ki jih enostavno morate probati!


 1. 1 Zahodni in Vzhodni žlikrofi - Pierogy  Pierogi so klasična poljska posebnost. Lahko jih naredite s sadjem, pire krompirjem, mesom ali sirom. V njih so jabolka. Naredite jih ob toplem dnevu, ko lahko odprete okna in prezračite hišo; razen, če vam je všeč "ocvrta" aroma. Te puhaste dobrote so okusne in hitro zginejo iz krožnika.

 2. 2 Južna balkanska pljeskavica


  Pljeskavica je klasični jugoslovanski obrok, ki je mojster težkih jedi na žaru! To lahko poskusite ob obisku Bosne, Srbije, Hrvaške, Slovenije in Makedonije! Ne boste obžalovali! Jed sicer ni pretirano zdrava, saj je iz rdečega mesa, vendar ko enkrat probaš, se boš počutil kot da si v nebesih!

 3. 3 Pastrmajlija


  Pastrmalija je makedonska krušna torta iz testa in mesa. Navadno je ovalne oblike z narezanimi mesnimi kockami na vrhu. Ime izhaja iz besede pastrma, kar pomeni soljeno in suho meso ovac ali jagnjeta.

 4. 4 Tarator


  Tarator je tradicionalna balkanska jed. Dovolj s težkimi jedmi, čas je za zdravo juho! To je hladna juha (ali tekoča solata), priljubljena poleti v Bolgariji in Republiki Makedoniji! Narejeny je iz jogurta, kumare, česna, oreha, kopra, rastlinskega olja in vode, postreže pa se  ohlajena ali celo z ledom. Lokalne spremembe lahko nadomestijo jogurt z vodo in kisom in dodate kruh. Kumare se lahko v redkih primerih zamenjajo s solato ali korenjem

 5. 5 Bryndzové halušky


  Bryndzové Halušky je ena od nacionalnih jedi na Slovaškem, pa tudi v Češki republiki in celo na Poljskem. Ta topli obrok je sestavljen iz halušky (kuhan krompir, testo po videzu podobno njokih) in bryndza (mehek ovčji sir), po izbiri posuta s kuhanimi koščki prekajene svinjske maščobe / slanine! Mmm, sliši se okusno!

 6. 6 Sarma


  Sarma je jed iz grozdja, zelja ali listov oreha, ki se navija okoli polnila, običajno na osnovi mletega mesa, ali sladke jedi iz filastega testa. Najdemo jo v kulinariki
  nekdanjega Otomanskega cesarstva z Bližnjega vzhoda na Balkanu in v srednji Evropi. Zelo priljubljena je med južnoslovanskimi narodi in čeprav na prvi pogled ni videti pretirano okusna, resnično pa je posebna! To je tradicionalna zimska hrana, ki je narejena takoj, ko se začne hladiti!

 7. 7 Pasztecik szczeciński


  Pasztecik szczeciński je fenomenalna poljska jed, ki je postala zelo priljubljena po državi. Raznolikost strojno pridelanega, globoko ocvrtega kvasovega testa, polnjenega z mesom ali vegeterijanskim polnjenjem, je včasih služil  kot hitra hrana v specializiranih barih, drugačna od poljskih jedi domače kuhinje, ki se tudi imenujejo pasztecik. To je tipična jed na Poljskem, kjer je bila v komunističnih časih zelo priljubljena in še danes ohranja to priljubljenost, saj je postala kulturni pojav v regiji.

 8. 8


  Za knedle običajno uporabljajo krompirjevo testo in so napolnjene s sadjem. Na primer, knedle s slivami (ali drugim sadjem) je češka, poljska, slovenska, hrvaška, bosanska in srbska sladka jed, ki se pogosto je kot sladka večerja. Podobna je pierogim zgoraj, toda za razliko od pierogija je knedla samo kuhana.

 9. 9 Salo


  Salo je izjemno okusna jed, pa tudi tradicionalna vzhodnoevropska hrana, sestavljena iz hrbtne maščobe, z ali brez kože. Beseda Salo se uporablja v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, vendar je hrana pogosto pojedena in poznana pod različnimi imeni v drugih državah po vsej regiji. Običajno je nasoljena ali fermentirana. V V Evropi se običajno začini s papriko ali drugimi začimbami, medtem ko je v J Evropi pogosto prekajena. Nisi živel dokler nisi probal te jedi!

 10. 10 Prekmurska gibanica


  Ta jed vam je pa že zelo znana, ane? 😉

Kakšna je tvoja reakcija?

Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Cry Cry
0
Cry
Love Love
0
Love
Win Win
1
Win
WTF WTF
1
WTF

Komentarji 0

Najokusnejše jedi balkana, ki jih enostavno morate probati!

Izberite format objave
Novica
Novica obogatena z tekstom in sliko
Listna objava
Klasična listna objava
Meme
Prenesite svoje slike in ustvarite svoje meme-je (tekst)
Video
Youtube ali Vimeo Embedi
Avdio
Soundcloud ali Mixcloud Embedi
Slika
Slika ali GIF