Nekatere pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo

Visoke temperature v tem času zahtevajo posebno skrb tudi za živali, tako rejne kot domače.


9a267c4ea4b48441fa922a31ece975b0-1.jpeg

Njihovi lastniki oz. skrbniki morajo poskrbeti, da imajo vedno na voljo svežo pitno vodo ter dostop do sence in hladnejših mest oz. površin, so opozorili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Sprehode in druge fizične aktivnosti živali naj se omeji na jutranje in večerne ure, so na spletni strani zapisali na upravi in poudarili: “Nikoli ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu.” 

Ob tem so pojasnili, da posebno pozornost med hišnimi ljubljenčki zahtevajo psi brahicefaličnih pasem oz. psi s kratkimi gobci. Ti imajo namreč zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature, zato je te pasme psov še posebej priporočljivo hladiti z vodo. V primerih, ko žival doživi toplotni udar oz. se pregreje, na upravi svetujejo, da se jo nemudoma premakne v zračen prostor ali senco in ohlaja z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje …), poiskati je treba tudi najbližjo veterinarsko pomoč. 

Prevoz

Pri rejnih živalih medtem posebno pozornost terja tudi prevoz. Uprava svetuje, naj se ta ne opravlja, ko so zunanje temperature višje od 35 stopinj Celzija. Tolikšna je tudi najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva. 

Voznikom, ki prevažajo živali, svetujejo, naj jih prevažajo ponoči, tako se namreč izognejo visokim dnevnim temperaturam. Natančno naj se pozanimajo tudi o morebitnih prometnih zastojih. Če pot vključuje prečkanje mejnih prehodov, trajekte in druge kraje, kjer se pričakujejo zastoji, naj se pozanimajo o predvidenih čakalnih dobah in pot načrtujejo tako, da se čakanju v največji možni meri izognejo. 

“Imejte s seboj številke za klic v sili v različnih državah članicah. V Sloveniji je to številka 112. To številko lahko uporabite v primeru zastojev zaradi prometnih nesreč ali drugih zastojev. Tako vas bodo pristojne osebe pospremile iz prometnega zamaška, če imate na prevoznem sredstvu naložene žive živali,”voznikom svetujejo na upravi. 

Poleg tega jim svetuje, naj zmanjšajo gostoto nakladanja živali, če so živali naložene v nadstropjih, pa naj povišajo prostor nad njimi. “Višji prostor nad živalmi in zmanjšana gostota nakladanja živali povečata kroženje zraka v prikolici in tako zmanjšujeta temperaturo v prostoru,” so pojasnili in dodali, da je treba stanje živali na vozilu redno preverjati.

Vir: Svet24.si

Kakšna je tvoja reakcija?

Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Cry Cry
0
Cry
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Komentarji 0

Nekatere pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo

Izberite format objave
Novica
Novica obogatena z tekstom in sliko
Listna objava
Klasična listna objava
Meme
Prenesite svoje slike in ustvarite svoje meme-je (tekst)
Video
Youtube ali Vimeo Embedi
Avdio
Soundcloud ali Mixcloud Embedi
Slika
Slika ali GIF